Email

ella.hasel17@gmail.com


Sinopsis

U Quebecu, sredinom dvadesetoga stoljeća, Francuzi i Englezi se međusobno toleriraju, oprezno se uljudno ophodeći, slično kao roditelji Maggie Hughes. Maggien otac, kojemu je materinski jezik engleski, za svoju kćer ima ambicije koje ne uključuju udaju za siromašnoga Francuza, Gabriela Phénixa, mladića sa susjedne farme. Ali Gabriel je zarobio Maggieno srce. Kada ona kao petnaestogodišnjakinja zatrudni, njezini roditelji primoraju je da malenu Elodie dade na posvajanje i ponovno se vrati „na pravi put“. Elodie odrasta u jednom siromašnom sirotištu u Quebecu. Takvo već samo po sebi dovoljno nesigurno postojanje doživljava tragičan preokret kada je Elodie, zajedno s tisućama ostale siročadi iz Quebeca, proglašena umobolnom, kao posljedica novoga zakona kojim se više financijskih sredstava osigurava za psihijatrijske bolnice nego za sirotišta. Pretrpjevši odvratno postupanje redovnica, Elodie naposljetku stječe slobodu kao sedamnaestogodišnjakinja, kada je gurnuta u jedan nepoznat i često uznemirujuć svijet. Maggie, u braku s poslovnim čovjekom koji žudi za tim da zasnuje obitelj, ne može zaboraviti kćer koju je bila prisiljena ostaviti i slučajan ponovni susret s Gabrielom potiče je da donese iznimno stresnu odluku. Tijekom godina, životi Maggie i Elodie se isprepliću, ali nikada ne dotiču, no naposljetku se spajaju kada Maggie pođe u potragu za svojom davno izgubljenom kćeri, razotkriti istinu koja im je objema bila uskraćena.


O autoru

Joanna Goodman sa suprugom i dvoje djece živi u Torontu. Potječe iz Montreala te je priču Doma za neželjene djevojčice bazirala na stvarnim povijesnim događajima
iz pokrajine Quebec i životu svoje pokojne majke. Također je i autorica romana Harmony, You Made Me Love You, The Finishing School i The Forgotten Daughter.


Osobno mišljenje

Odluke roditelja, koji misle da uvijek čine najbolje za svoju djecu, a koje ostavljaju neizbrisive pečate u životima cijele obitelji. Sudbina djevojčice oduzete majci koja cijelo djetinjstvo i mladost provodi sama, u raznim ustanovama, zapuštena i zlostavljana.

Može li se prošlost izbrisati, pogreške ispraviti, grijesi zaboraviti?! Može li se propušteno vrijeme nadoknaditi, živjeti s bolnim sjećanjima ili u potpunom neznanju?! Je li želja za istinom dovoljno jaka da se slagalica do kraja posloži i je li snaga oprosta uvijek dovoljna?!

Dirljiv i bolan roman o snazi majčinske ljubavi koja nadilazi sve i borbi za ono što joj pripada, a prisilno joj je oduzeto. Snažna životna priča koja nam je još jednom pokazala da tajne nikada ne ostanu skrivene i da se život uvijek pobrine da se svi računi poravnaju – prije ili kasnije!


IzdavačMozaik knjiga
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica400
Godina izdavanja2021.

PREPORUČUJEM