Email

ella.hasel17@gmail.com

O meni

Bok, ja sam Ella!

Imam 17 godina, ali ne osjećam se tako. Pohađam vinkovačku gimnaziju i imam 10 godina mlađu sestru, Lotu, i prije nego što pitate – da, obje smo dobile imena iz knjiga! Naša je mama knjižničarka i profesorica hrvatskoga jezika, tako da sa sigurnošću možemo reći kako se tradicija čitanja nastavlja. Slavonka sam (čitaj: volim puno jesti) Čitam, pišem, skitam, vodim blog, puno jedem, malo spavam, a ponekad, ako ostane vremena – učim. Ne morate ni pogađati koji mi je omiljeni predmet, svi pretpostavljate da je hrvatski i ja vam jedino mogu reći kako je odgovor točan.

Ako vjerujete u horoskop, u znaku sam rak, a u podznaku riba. Dva najplačljivija i najemotivnija znaka u povijesti horoskopskih znakova. Stoga možemo reći kako često plačem na knjige, filmove, svakodnevne situacije, a još češće plačem bez razloga. Strastvena sam ljubiteljica mora i sunca, najdraži hrvatski grad mi je Pula, gdje svake godine ljetujem. Velika sam zaljubljenica u književnost i povijest, vječna ljubiteljica mora i sunca, a zapravo toliko obična djevojka s velikim ambicijama.

Voditeljica sam bloga Knjiški recenzeRAJ, volonterka u Društvu Naša djeca Vinkovci te, po potrebi, u Gradskome muzeju.

Sve kod mene dolazi spontano, kreativna sam i stalno mi vrludaju ideje u glavi, stoga ni sama ne znam što moguće očekivati sljedeće od sebe same. Svakako mi je u planu studij usko vezan uz književnost i hrvatski jezik ili obrazovanje mladih, a na fakultetu bih nastavila volontirati u raznim društvima. Voljela bih jednoga dana i izdati svoju knjigu, voditi promocije, možda biti lektor ili urednik? Tko zna na koji će me put život odnijeti, ali željela bih da on bude popločan knjigama!

Neispunjena želja, za koju mislim kako će zauvijek takva i ostati – vječno je ljeto.

Društvene mreže

Facebook grupa je nastala 30. srpnja 2021., zapravo slučajno. U svakodnevnom razgovoru s majkom o knjigama, razmišljale smo, zašto to ne bismo podijelile s cijelom Hrvatskom?

Ideja se pokazala punim pogotkom jer danas okupljamo oko iste ljubavi u svom knjiškom raju pet tisuća ljudi! Jedina smo grupa na prostoru Republike Hrvatske, u kojoj recenzirati mogu i članovi. Grupa je namijenjena svim uzrastima, no službena analitika kaže kako je najviše zastupljena čitateljska dob iznad trideset godina. Često, uz pomoć nakladnika koji su prepoznali važnost ove skupine, priređujemo zanimljiva darivanja, naravno knjigom. Pristup članovima, otvoreniji je i komunikativniji, što potvrđuju i osobne poruke članova grupe, kojima često naglašavaju kako se u grupi osjeća kućna, obiteljska atmosfera. Takvi razgovori i komentari osvježuju grupu i čine ju veselijom i pozitivnijom, a meni daju vjetar u leđa, potvrdu da sam na dobrom putu jer mi je to i bila početna ideja pokretanja ove priče!

Istoimeni Instagram profil nastao je u siječnju 2022. godine.

YouTube kanal pokrenut je u travnju 2023. godine, u svrhu video-recenzija te širenja na još jednu platformu.

O Knjiškim kreativcima

Na radionicama obrađujemo slikovnice koje dobijem od hrvatskih izdavača, te igramo društvene igre koje imamo u Društvu Naša djeca. Koristimo se raznim tehnikama iz likovne umjetnosti, sve u nadi kako bi djeca zavoljela čitanje. Poticanje na literarni izričaj je visoko na ljestvici, jer se u školama često ocjenjuju razni eseji i sastavci.

U početku sam sudjelovala na radionicama s jednom učiteljicom i ona me zapravo podučila kako komunicirati s djecom, koje aktivnosti napraviti da bi radionica bila zanimljivija i naposljetku sam odlučila i sama ih voditi.

Kroz svoje vršnjake shvatila sam kako je čitanje postalo manje popularno, te sam iz tog razloga odabrala učenike nižih razreda osnovne škole, koji još uvijek imaju priliku zavoljeti isto. Pokušavam im čitanje prikazati što zanimljivijom aktivnošću, gdje mogu puno naučiti, proširiti svoj vokabular i unaprijediti emocionalno i verbalno izražavanje.

Pročitajte više

,,Ellin put do raja popločen je knjigama”

https://novosti.hr/ellin-put-do-raja-poplocen-je-knjigama/

,,Ella, zašto čitamo te što je u knjigama važno za recenzeRAJ?”

https://vinkulja.hr/ella-zasto-citamo-te-sto-je-u-knjigama-vrijedno-za-recenziraj/

,,Društvo Naša djeca poziva najmlađe na radionicu Knjiški kreativci”

https://novosti.hr/drustvo-nasa-djeca-poziva-najmlade-na-radionicu-knjiski-kreativci/

,,Zavirite u Knjiški recenzeRaj – online čitateljski raj”

https://novosti.hr/zavirite-u-knjiski-rezenzeraj-online-citateljski-raj/