Email

ella.hasel17@gmail.com


Sinopsis

Knjiga na jednostavan način prikazuje Nurnberški proces, te opisuje bijeg, hvatanje, sudski proces i smrt nekih SS-ovaca. Saga je ovo o špijunaži i odvažnosti samoprozvanih lovaca na naciste, osoba koji su svojim djelovanjem upozoravali na užase nacističkog režima te naglašavali kakvo zlo ne može proći nekažnjeno. Osobno mi se njihovo ime baš sviđa, međutim ne odobravaju svi njihov naziv ‘lovaca’.

Heinrich Himmler, Josef Mengele (Anđeo smrti), koji je u zloglasnom Auschwitzu provodio stravične medicinske pokuse nad zarobljenicima, Martin Bormann, Hitlerov osobni tajnik, Klaus Barbie (Mesar iz Lyona) i možda najzloglasniji od svih – Adol Eichmann, samo su neki od onih koji su nestali bez traga. Nekoliko ih je neposredno nakon rata uhvaćeno, poput zloglasnog Heinricha Himmlera.

Također, u knjizi se opisuje i, ponajviše političko, stanje u izbjegličkoj Argentini, koja je postala dom mnogim SS-ovcima, gdje su se gotovo svi uspješni skrivali.


Osobno mišljenje

Kao strastvenoj povjesničarki, ova knjiga je bila pravo otkriće! U njoj sam otkrila neka nova imena nacističkih zločinaca za koje nismo učili u školi ili za koje nisam čula u serijama i knjigama. Knjiga, sama po sebi, je bila pomalo naporna, čak i meni iako volim ovakve teme. Nije pisana kao roman, s radnjom, već svako novo poglavlje opisuje novog SS-ovca i njegov, ponekad i uspješan, bijeg od pravde.
Međutim, na kraju knjige se nalazi, i više nego korisno, kazalo u kojemu možemo potražiti pojam ili ime osobe te stranicu na kojoj možemo pronaći odgovor. 


Detalji knjige

NakladnikNaklada Ljevak
Uveztvrdi
Jezikhrvatski
Broj stranica320
Godina izdavanja2019.

PREPORUČUJEM