Email

ella.hasel17@gmail.com


Sinopsis

Evangeline, naivnu guvernantu u Londonu, zaveo je sin poslodavca, a kada je otkrivena njezina trudnoća, otpuštena je i poslana u ozloglašeni zatvor Newgate. Nakon nekoliko mjeseci provedenih u nehumanim uvjetima, osuđena je na progon “s onu stranu mora”, u zloglasnu Van Diemenovu zemlju. Na prenamijenjenom brodu za robove, Medeji, Evangeline sklapa prijateljstvo s Hazel, vještom babicom i travarkom, također osuđenom na višegodišnje progonstvo. Mudra onoliko koliko je Evangeline naivna, Hazel uskoro izrađuje kućne lijekove zatvorenicima i mornarima u zamjenu za razne usluge. Iako je Australija dom Aboridžina, britanska vlada smatra svoju novu koloniju nenaseljenom, a na domoroce gleda kao na neugodnu smetnju. Do dolaska Medeje mnogi od njih već su prisilno prognani, a jedna od njih je i Mathinna, siroče poglavice plemena Lowreenne, koju je prisvojio novi guverner Van Diemenove zemlje.


O autoru

Christina Baker Kline rođena je u Engleskoj, a odrasla je u Maineu. Autorica je osam romana uključujući međunarodni bestseler Vlak siročadi. Bila je rezidentni pisac na Sveučilištu Fordham od 2007. do 2011. godine, a dobitnica je i stipendije zaklade Geraldine R. Dodgem ako i nekoliko istraživačkih stipendija za Irsku i Minnesotu. Živi u blizini New Yorka. Kad god je to moguće, provodi vrijeme u sjevernoj Minnesoti ina obali Mainea.


Osobno mišljenje

Spisateljica odličnim opisima svakodnevnog života, međuljudskih i međuobiteljskih odnosa, na lagan i zanimljiv način opisuje razdoblje 19. stoljeća, kao i Van Diemenovu zemlju, britansku koloniju na kojoj se nalazio zloglasni logor. Od svih likova, mislim kako sam se najviše poistovijetila s ,,travarkom” Hazel, koja je mudra, snalažljiva, tvrdoglava, oštra na jeziku i iz kaosa uvijek stvara red.


IzdavačMozaik knjiga
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica352
Godina izdavanja2022.

PREPORUČUJEM