Email

ella.hasel17@gmail.com


Sinopsis

Meksiko 1970-ih. Opasnost vreba sa svih strana. Čak ni Maite, naizgled sasvim obična i usamljena tajnica koja život trati u potrazi za fiktivnom romansom u jeftinim ljubavnim stripovima, i koja se nimalo ne osvrće na sve veći broj aktivističkih protesta koji haraju gradom, nije pošteđena. Kada njezina susjeda Leonora, prekrasna studentica umjetnosti, netragom nestane pod sumnjivim okolnostima, Maite se iznenada nađe uronjena u svijet studentskih radikala i disidenata. Tlo je Meksika prožeto političkim prevratima. Elvis, pripadnik tajne postrojbe čija je misija ugušiti ljevičarske prosvjede, naizgled je siledžija s obilatim znanjem o tome kako efektivno premlatiti čovjeka koji ustvari gaji puno dublju želju proširiti svoje znanje i svoje slobodno vrijeme provodi opijen zvukovima rock ‘n’ rolla. Kada Elvisu bude naređeno da krene u potragu za Leonorom, on ujedno započinje i krvlju umrljanu potragu za samim sobom. Dok se njihove priče isprepliću, Maite i Elvis pokušavaju saznati što se zbilo s Leonorom. Na tom se putu sudaraju s tajnim ubojicama, vladinim agentima i ruskim špijunima. Meksiko 1970-ih noir je okruženje unutar kojeg je život malovrijedan, a cijena istine velika.


Ljubav, krhka poput fine paučine, satkana od tisuću pjesama i tisuću stripova, načinjena od filmskih dijaloga i plakata koje su osmislili reklamne agencije; ljubav je bila ono za što je živjela.

O autoru

Silvia Moreno-García svojim je spekulativnim romanima Meksički roman strave, Gods of Jade and Shadow, Signal to Noise, Certain Dark Things, i The Beautiful Ones, te kriminalističkim romanom Untamed Shore zaradila hvalospjeve kritike, uvrstivši se i na popis najbolje prodavanih autora The New York Timesa. Uredila je i nekoliko antologija, među kojima i dobitnicu nagrade World Fantasy Award – She Walks in Shadows (poznati i kao Cthulhu’s Daughters). Živi u Vancouveru, u Britanskoj Kolumbiji.


Život često nije imao nikakvog smisla, a ako je Elvis imao moto, onda je njegova misao vodilja bila upravo to: život je kaotičan.

Osobno mišljenje

Kao velika zaljubljenica u povijest i laik u politici, ovaj roman je bio za mene velik izvor informacija. Na mahove me podsjećao na političke romane o ,,Lovcima na naciste”, samo što u ovoj knjizi komunistička propaganda izaziva prosvjede. Nelogično mi je bilo čitati kako Maite – povučenu, neproblematičnu, naivnu i mističnu ženu, smatraju starom s 30 godina, te samim time ne može pronaći nikoga prikladnog za ženidbu? Prošlo je samo 50 godina, a pogledajte kako se svijet promijenio! Elvis voli slušati rock ‘n’ roll, pouzdan je i hrabar, pravi lik za kriminalističke romane poput ovoga, odlično je okarakteriziran. Naposljetku će potraga za nestalom Maitinom susjedom, dovesti do prekrasne ljubavne priče.


IzdavačMozaik knjiga
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica340
Godina izdanja2022.

PREPORUČUJEM