Email

ella.hasel17@gmail.com


Sinopsis

Nazvan po teti protagonistice ovog djela i temeljen na stvarnim događajima, roman Hana vodi nas u vrijeme između 1933. i 1963., u Češku te prikazuje život triju generacija Židova iz grada Valašské Meziříčí. Mira će jednog dana postani nepovratno i neraskidivo vezana uz svoju tetu. Njezina je teta Hana ćudljiva, šutljiva i depresivna žena, ali Mira će kroz suživot s njome polako otkrivati kompliciranu i tešku obiteljsku povijest i početi razumijevati zašto je Hana takva kakva jest. Obiteljsko gorko iskustvo u njihovim će životima i dalje plutati poput golemog i nepremostivog komada leda s kojim je sve i započelo.


Ali i sa šesnaest godina znala sam da su ljudi samo ljudi, sa svim svojim manama i čežnjama, i da nikad neće ništa naučiti i da ih nikakvi znanstveni proračuni neće promijeniti.

O autoru

Alena Mornštajnová (1963., Valašské Meziříčí) češka je spisateljica, prevoditeljica i profesorica engleskog jezika. Trenutno je najprodavanija spisateljica u Češkoj. Autorica je pet uspješnih knjiga i za svoj debitantski roman Slepá mapa (2013.), koji je napisala s 50 godina, bila je u užemu izboru za nagradu „Češka knjiga“ 2014. godine. Nakon toga izdala je roman Hotýlek (2015.) godine i roman Hana (2017.) koji je požeo najveći uspjeh i postao veliki hit na društvenim mrežama. Za roman je nagrađena dvjema nagradama: „Češkom knjigom“ (2017., u kategorijama Glavna nagrada i Studentska nagrada) i nagradom „Databáze knih“ (u kategorijama Knjiga godine i Nova knjiga 2017.). Njezina su djela prodana u 230 000 primjeraka i prevedena na 12 jezika. Prava za film prodana su produkcijskoj tvrtki Happy Celluloid. Njezin novi roman Tiché roky (2019.) intimna je obiteljska drama, a prodan je u 35 000 primjeraka u vrlo kratkome roku.


Osobno mišljenje

Dirljiv, obiteljski roman i vjerujem, ako ste dijete Domovinskoga rata, da se vrlo lako s njime možete i poistovjetiti. Započinje obiteljskom svakodnevicom, kako bi svaka osoba mogla razumjeti knjigu, a nadalje se događa obiteljska tragedija koja će ostaviti djevojčicu Miru kao siroče. Jedan od najdražih mi dijelova općenito u knjigama, pa tako i u ovoj – retrospekcija. Vraćamo se u prošlost, opisuje se obiteljska idila koja neće zadugo potrajati, jer kreće Drugi svjetski rat. Židovima su uskraćena sva prava. Hanina će obitelj morati otići iz grada, ostavljajući za sobom najmlađeg člana – Rosu. Ostatak knjige se opisuje tužna sudbina jedne prosječne obitelji, a završava upravo u najzloglasnijem logoru – Auschwitzu.

U nekim dijelovima mi je knjiga bila zamorna (kao i svaka, početci knjiga su uvijek suhoparni, zar ne?), ali kada je radnja postala napeta početkom rata – nisam ju ispuštala iz ruku! Naravno, ne moramo ni spominjati koliko sam divnih citata pronašla u knjizi, a sada ti citati krase moju bilježnicu.


O prošlosti moramo znati što više da ne bismo ponovili iste greške. Pojedini su događaji uvijek nekako povezani, spajaju se jedan s drugim i izazivaju druge događaje. Samo ako shvatimo kako su povezani, čovječanstvo može krenuti naprijed.

IzdavačHena Com
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica292
Godina izdavanja2019.

Duša, koja čovjeka čini čovjekom, nije bila u meni. Otputovala je s mojom obitelji na istok, izgubila se u ulicama terezinskog geta, zaglavila se u stočnom vagonu koji vozi na istok, otopila se u logorskome blatu i izgorjela u pećima Auschwitza.

PREPORUČUJEM