Email

ella.hasel17@gmail.com


Jer, autizam je riječ koja nosi toliku težinu da odmah upućuje na konačnost.


Daliboru su rekli kako neće uspjeti. Kako ne može odgojiti Radamesa, njegovog autističnog sina. Na upisu u osnovnu školu govorili su kako Radames neće uspjeti. Radames je uspio! Sada pohađa drugi razred srednje škole. Kako biste se vi, dragi roditelji, osjećali kada bi vam netko rekao kako vaše dijete nije sposobno za pratiti školski program, kako se uopće ne treba školovati. Kako biste se vi, draga djeco, osjećala kada bi netko podcijenio vaš rad, trud, zalaganje i uloženi napor. E, baš tako kako biste se vi osjećali, djeco i roditelji – osjećali su se Radames i Dalibor. Ali, znate što još? Nastavili su se boriti i uspinjati se na visoke planine! 


Djeca ne znaju što je život onakav kakav smo mi naučili da jest. Sukob, borba, briga, dobro, zlo, tjeskoba, razočaranje, likovanje, napor… Djeca tek jesu. Ona su sada. Ne zanima ih budućnost, a prošlosti ne daju nikakvu važnost.


Knjiga, koja je dotaknula mene – običnu šesnaestogodišnjakinju, a priča o roditeljstvu, brigama i odgoju djece. Kako je to moguće? Pisana je dnevničkim zapisima, lagana za čitanje, a Talajićevo jednostavno pripovijedanje čini ju zanimljivom i, ponekad – smiješnom. Lijepo je pročitati jedan hrvatski roman, u kojemu radnja nikako nije idealizirana, likovi su realistično prikazani, te se samim time mi, čitatelji, možemo poistovjetiti sa situacijom. Ne osporavam kako je radnja knjige vrlo, vrlo teška te za čitanje preporučujem ne jedan, već nekoliko paketića maramica te veliku bilježnicu za zapisivanje citate. Brojne su suze prolivene, a citati zapisani. 


Jer, nije li priznanje straha početak borbe?


Možda zvuči kao najveći klišej, ali smatram kako bismo ovu knjigu trebali svi pročitati, ili barem njezin nastavak – Treptaji. Uči nas životu, prihvaćanju, radostima koje on donosi… Kako se nositi s pojedinim situacijama, koje vas mogu dovesti do potpune devastacije, najbolje zna Dalibor Talajić jer je kroz mnoge, nažalost, i on sam prošao.


IzdavačBeletra
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica188
Godina izdavanja2019.

PREPORUČUJEM