Email

ella.hasel17@gmail.com


Što je bolje? Dobar rat ili loš mir?


Svi su romani o Drugome svjetskome ratu posebni na svoj način… ovaj je meni jedan od posebnijih! Potresna, dirljiva i uzbudljiva priča o dvije sestre, nadmašit će vaša očekivanja i neće vas razočarati.


Bilo je pogrešno sve ljude obojati istom bojom, bili oni Židovi ili Poljaci. Ili čak Nijemci.


Diskutabilno je čitam li dobre knjige ili ne, ali barem čitam one knjige koje me čine sretnom, knjige s temama koje volim i samim time je većina mojih recenzija pozitivna. I, nakon toliko pozitivnih osvrta, teško mi je napisati recenziju knjige koja mi se toliko svidjela, koju sam pročitala s toliko žara i ljubavi! Jednostavno ne znam koje bih više epitete pridodala recenziji na knjige koje zaista želim da netko pročita. Ovo je jedna od tih knjiga za koje su epiteti zaista suvišni, jer bi nam svima trebalo biti jasno: Svjetlo u skrovištima, fenomenalna knjiga!!! Za one koji žele znati nešto o preživljavanju, ne o životu, u Drugome svjetskome ratu – neka pročitaju ovu knjigu!


Smrt stvarno nije teška, pomislim. To je gubljenje mogućnosti da proživljavaš ono što je tužno.


Istinita priča o sestrama koje su tijekom Drugoga svjetskoga rata od nacista skrivale trinaest Židova. Često ljudi znaju birati knjige po tome kolika je čitanost istih ili po preporuci poznatih, tako da ova knjiga je potpisana kao odlična i od strane knjiškog kluba Reese Whiterspoon, koji je na vrlo dobrome glasu!


Ožiljci nisu zarasli i sve se još ponavlja u valovima. Gubitak obitelji. Gubitak prijatelja. Gubitak toliko povijesti i budućnosti.


Ovo nije klasična priča ni o nacistima, ni o Židovima, ni o kršćanima koji nisu bili njemačkog podrijetla, pa samim time nisu imali povlastice. Kroz ovu knjigu ćete proći kroz cijeli spektar emocija, od toliko suosjećajnih i lijepih kada se opisuje život prije rata, odnosno poslije rata, do onih najbolnijih, zatomljenih osjećaja, za koje možda niste ni znali da posjedujete. Ova knjiga izvlači ono najbolje i najgore iz vas, nas… čitatelja. Proplakat ćete, nasmijat ćete se i čitati ćete ovu knjigu zaista s grčem u želudcu. Ja sam se već i naviknula tako čitati knjige, jer je 80% knjiga koje sam pročitala na ovu temu, pa ne bih preporučila ovu knjigu novajlijama u ovim temama. Teška je, mučna i bolna. Sigurna sam da nećete ostati isti poslije nje, kao što nisam ostala ni ja sama.


Nisam ga smjela zavoljeti. Ali zavoljela sam ga. I ostati bez njega boljet će mnogo više.


IzdavačZnanje
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica392
Godina izdavanja2022.

Naruči knjigu

https://znanje.hr/product/svjetlo-u-skrovistima/421831

PREPORUČUJEM