Email

ella.hasel17@gmail.com


Čudno je kako jedan događaj može obilježiti život, okrenuti ga u smjeru s kojeg se više nikada neće vratiti.

Sinopsis

Mlada žena brutalno je ubijena u svom domu u Reykjavíku. Jedina je svjedokinja njezina sedmogodišnja kći, koju je policija pronašla kako se skriva ispod kreveta u sobi u kojoj je počinjen zločin. No ona ne želi govoriti o tome. Posve neočekivano promaknut u voditelja ove istrage, detektiv Huldar mora surađivati s psihologinjom Freyjom, specijaliziranom za rad s traumatiziranom djecom. Freyja, općenito nepovjerljiva prema policiji, a pogotovo prema Huldaru koji joj se u baru lažno predstavio te joj se nije javio nakon što su zajedno proveli noć, nimalo ne skriva svoje nezadovoljstvo tom suradnjom. No odlučna je u namjeri da pod svaku cijenu zaštiti djevojčicu. Uskoro je ubijena i druga žena na jednako brutalan i neuobičajen način. Istodobno jedan radioamater zaprima neobične šifrirane poruke koje opsesivno pokušava odgonetnuti, a kada mu to napokon pođe za rukom, čini se da ga one povezuju s objema žrtvama…


Djeca. Odrasli. Koja je uopće razlika?

O autoru

Yrsa Sigurðardóttir (1963.) nagrađivana je islandska autorica kriminalističkih romana. Od 2005. do danas objavila je nekoliko samostalnih trilera i serijala, a knjige su joj prevedene na više od trideset jezika. Romanom DNK, prvim u seriji o dječjoj psihologinji Freyji i detektivu Huldaru, Yrsa je učvrstila svoj status „kraljice islandskog krimića“ i majstorice pripovijedanja.


No mora prihvatiti činjenicu da je gotovo sve u njegovu životu bilo nepodnošljivo, kao i to da nije slučajno završio u nečijem tuđem životu, već da je zarobljen u vlastitom.

Osobno mišljenje

Yrsa Sigurđardottir je islandska kraljica trilera, a ovom knjigom nam donosi hladan vjetar i snježnu mećavu s najhladnijeg mjesta na planeti, u jedne od toplijih. Najbrutalnije ubojstvo za koje sam ikada pročitala je detaljno opisano u ovoj knjizi, tako da se vrlo lako naježite. Spisateljica na samome početku budi našu empatiju, opisujući nezbrinutu djecu, koja će uskoro ići na udomljavanje, a njihova tragična sudbina neće nas ostaviti imunima!

Dugačka poglavlja i opisivanje sumornih detalja pomalo odvlače pažnju s knjige, ali ne umanjuju njezinu vrijednost. Rekla bih kako joj je to jedina mana. Pohvalila bih izuzetnu karakterizaciju likova te opisivanje njihovih misli i osjećaja, kroz lako čitljive rečenice. Za gutače trilera – ovo je sjajan roman, koji će zasigurno interesantnom naslovnicom, krasiti naše hladne i krvave police.


IzdavačZnanje
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica412
Godina izdavanja2019.

PREPORUČUJEM