Email

ella.hasel17@gmail.com


Poznata je činjenica da je većina majki spremna ubiti nekoga do 8:30 svakoga jutra.

Sinopsis

Samohranoj majci i posrnuloj spisateljici krimića, sve je krenulo nizbrdo. Bivši muž joj je iza leđa najurio dadilju, a jutros je morala poslati svoju četverogodišnju kćer u vrtić s kosom zalijepljenom samoljepljivom vrpcom na glavu nakon nesretnog događaja sa škarama. Samu činjenicu da je uspjela stići na ručak sa svojom agenticom smatra pravim malim uspjehom. No dok s agenticom razgovara o radnji svog najnovijeg kriminalističkog romana, žena za susjednim stolom pogrešno shvati njihov razgovor te sada smatra da je ona plaćeni ubojica koja se za naknadu rješava tuđih problematičnih muževa. A kad joj žena krišom ostavi papirić s imenom i obećanjem da će za obavljeni posao dobiti izdašnu svotu novca, Finlay odjednom počinje kovati planove koji se ne tiču više samo njezina romana. Na kraju krajeva, znate kako kažu: pišite o onome što poznajete.


Ali, matematika je bila matematika, bez obzira na to tko drži kalkulator.

O autoru

Elle Cosimano nagrađivana je spisateljica. Njezin prvijenac, roman za mlade Nearly Gone našao se u finalu nagrade Edgar Award i osvojio je nagradu International Thriller Award. Roman Holding Smoke bio je finalist nagrada International Thriller Award i Bram Stoker. Eseji su joj objavljivani u časopisima The Huffington Post i Time. Živi u planinama Blue Ridge sa suprugom, dvojicom sinova i psom. Ubojita Finlay Donovan njezin je prvi roman za odrasle.


Teško je biti žena u svijetu muškaraca. Uvjetovane smo vjerovati da nismo vrijedne.

Osobno mišljenje

Uživala sam u čitanju kao nikada do sada, smijala sam se i zaljubljivala u likove. Knjiga me iznova oduševljavala preokretima u radnji te neiscrpnom maštovitošću spisateljice dobivamo privid stvarnosti. Iako je pisana u prvom licu, odlična karakterizacija likova poboljšava razumijevanje knjige, kao cjeline, a u svakome liku možete pronaći barem dio osobe koju poznajete u stvarnome životu. Tinejdžericu, poput mene, ova knjiga uči kako majčinstvo nije samo striktno čuvanje djece i briga za dom, već svakodnevna borba! Jer, teško je biti žena u svijetu muškaraca, uvjetovane smo vjerovati da nismo vrijedne. Finlay mi je objasnila kako trebam pronaći osobu, koja odgovara ovome opisu – Na licu mu nije bilo neodobravanja, u očima nije bilo osude.

Kraj nas je ostavio u slatkoj neizvjesnosti i samim time nas je potaknuo na nestrpljivo čekanje novoga dijela knjige!


Nemojmo pripisivati zlobi i okrutnosti ono što se može nazvati manje kriminalnim motivima.

IzdavačMozaik knjiga
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica352
Godina izdavanja2022.

PREPORUČUJEM