Email

ella.hasel17@gmail.com


Sinopsis

Jan Bolić knjigu započinje biografski, predstavljajući se čitatelju – rođen je kao zdravo dijete, a majka je primijetila da se razvija drukčije nego njegovi vršnjaci kad nije prohodao. Iako je njegova bolest, spinalna mišićna atrofija tip 2, napredovala i onemogućavala mu kretanje, pohađao je redovnu školu. Odlučujuće za njegovo sazrijevanje bila je teška zdravstvena kriza u kojoj mu je život spasila medicinska sestra koja ga je oživljavala i proveo je dva mjeseca u bolnici na respiratoru.
Od tada, Jan Bolić svoj život doživljava sa zahvalnošću i veseljem, svjestan da se u trenu sve može promijeniti. Svoje spoznaje o zdravlju i zahvalnosti, o životnim izborima, o odnosu prema ljudima, osjećajima, mentalnoj snazi i odgovornosti mladi pisac iz Rijeke, koji piše jednim prstom po ekranu laptopa, objavljivao je na blogovima i svoje je zapise skupio u svoju četvrtu knjigu, “Život koji želiš živjeti”.


Ako se brineš o vrtu i cvijeću koje si zasadio, imat ćeš prekrasan vrt. Pun lijepoga cvijeća, boja, mirisa! Tvoje će cvijeće sretno rasti. Tako je i s nutrinom. Ako se budeš brinuo o njoj, unutra će izrasti lijepo i mirisno cvijeće.

O autoru

Jan Bolić riječki je pisac koji boluje od progresivne bolesti spinalne mišićne atrofije tipa 2, zbog koje ne može pomaknuti gotovo nijedan dio tijela, no i dalje, brz obzira na progresiju bolesti, uspijeva pisati jednim prstom koji još uvijek može micati i s njime stvarati književna djela. Dosad je objavio tri knjige – zbirku poezije “Trenutci” (2016.), zbirku poezije i proznih zapisa „Može biti lijepo“ (2017.) i kriminalistički roman „Težina stvarnosti“ (2018.),  koji je 2019. objavljen i u drugom izdanju.


Osobno mišljenje

Jan Bolić ima spinalnu mišićnu atrofiju tipa 2, ali to ga ne sputava u ostvarivanju svojih snova – pisanju. Uživa u svemu; slušanju glazbe, šetnjama njegovom Rijekom, čitanju, putovanjima, izlascima i posjećivanjima književnih događaja. Na dodirno osjetljivoj površini pametnog telefona, Jan je napisao svoje knjige; Trenutci, Život koji želiš živjeti, Težina stvarnosti i Štakori. U ovoj knjizi, Jan nam u 4 velika poglavlja – Prihvati, Vjeruj, Rasti i Budi zahvalan opisuje kakav je to život iz snova te što trebamo učiniti kako bismo živjeli sretno i svjesno.

Knjigu sam pročitala u samo nekoliko dana, a stalno je hodala sa mnom; kroz sve prostorije u kući, do škole, pa čak i vlakom u Zagreb! Pisana je u prvom licu, a pisac nam se obraća u muškome rodu, kao čovjeku. Samim time nam omogućava da bolje ,,komuniciramo” s knjigom, a ujedno i lakše prihvatimo početak našeg života kojeg želimo živjeti.

Kroz svoje iskustvo i vlastite pobjede – Jan ti daruje nadljudsku snagu za korak dalje u životu, inspirira te za ostvarivanje snova, a ujedno i podržava u svemu. Čitanjem sam mogla osjetiti kako me Jan riječima grli, prihvaća, vjeruje u mene, moj rast i moju zahvalnost, baš kao što i sama poglavlja kažu.


IzdavačBeletra
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica230
Godina izdavanja2020.

PREPORUČUJEM