Email

ella.hasel17@gmail.com


O autoru

Danya Kukafka  započela je svoju karijeru kao pomoćna urednica nakon čega je postala književna agentica i naposljetku se preobrazila u vrsnu spisateljicu. Ne voli odavati detalje svog života jer smatra da je njezin rad opisuje daleko bolje nego što bi njezine riječi to mogle učiniti.


Osobno mišljenje

Nikada nisam pročitala ovoliko dubokouman triler, iz kojega sam izvukla toliko citata. Obično iz trilera izvučem tek nekoliko, ali ova knjiga me oduševljavala svakom pročitanom stranicom. Pratimo paralelne radnje: pogubljenje Ansela Parkera koje će se odviti za dvanaest sati i priče ženā koje su, svaka na svoj način, povezane s njim.

Kako biste okarakterizirali osobu, koja se nakon višestrukih ubojstava kaje? Traži oprost? Obećava promjenu? Biste li ga tretirali kao jednog običnog grešnika, što smo zapravo svi mi, ili ne biste odustajali od ljudskih uvjerenja kako je ta osoba ipak zločinac? Nitko ne zna kako se postaviti u takvim situacijama, što je moralno. (,,Moralnost nije konačna. Moralnost nije vječna. Uvijek postoji potencijal za promjenu. Čini se nemogućim da bi tako osnovna stvar – potencijal – mogla biti oduzeta.”)

Iako je teško bilo razabrati, možda je i najbolje od svega u ovoj knjizi, to što se svako može pronaći. Bili vi ucviljena majka koja pati za djetetom, hrabra sestra koja traži pravdu, detektivka koja ne odustaje od svojih uvjerenja, krivac koji se kaje… pronaći ćete se. Jer za vas, kao i za nas ostale, postoji mjesto u ovome svijetu.


O dobru i zlu tijekom cijele knjige

,,Nitko nije skroz loš. Nitko nije skroz dobar. Živimo kao jednaki u ovoj sivoj zoni. (…) Svi smo loši i svi smo dobri, a nitko ne bi trebao biti osuđen samo na jedno ili drugo. (…) Ne postoji dobro i zlo. Umjesto toga, imamo sjećanje i izbor, i svi mi živimo na različitim točkama u spektru između njih. Stvara nas ono što nam se dogodilo, u kombinaciji s onim što izabiremo biti. (…) Dobro i zlo su jednostavno priče koje sami sebi pripovijedamo, narativi koje smo kreirali samo kako bismo opravdali što smo živi. Nijedna osoba nije potpuno dobra, nijedna osoba nije potpuno zla. Svi zaslužuju priliku da nastave živjeti, zar ne? (…) I loši ljudi osjećaju bol. (…) Postoji dobro i zlo, a to proturječje živi u svima. Dobro je jednostavno nešto što vrijedi zapamtiti. Dobro je smisao svega.”

IzdavačMozaik knjiga
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica307
Godina izdavanja2022.

PREPORUČUJEM