Email

ella.hasel17@gmail.com


Dobro i zlo su jednostavno priče koje sami sebi pripovijedamo, narativi koje smo kreirali samo kako bismo opravdali što smo živi. Nijedna osoba nije potpuno dobra, nijedna osoba nije potpuno zla. Svi zaslužuju priliku da nastave živjeti, zar ne?


O autoru

Robin Hobb, pravim imenom Margaret Astrid Lindholm Ogden, poznata je američka spisateljica fantasyja i znanstvene fantastike. Rođena je u Kaliforniji, a s obitelji je živjela i na Aljasci. Kao 18-godišnjakinja, 1970. godine, udala se za Freda Ogdena, a tada je počela i svoju književnu karijeru. Prvi njezini radovi kratke su dječje priče koje je objavila pod imenom Megan Lindholm. Godine 1995. promijenila je svoje umjetničko ime u Robin Hobb te objavila roman Ubojičin učenik, prvi dio njezina najpoznatijeg djela – trilogije o lozi Farseer (Ubojičin učenikKraljevski ubojica i Ubojičina potraga). Otada je napisala još tri trilogije – Liveship TradersTawny ManThe Soldier Son Trilogy i četiri knjige Ljetopisa Kišne divljine. Posljednjim romanima The Fitz and the Fool Trilogy vraća se u svijet Farseera.
Njezina su djela prevedena na više od dvadeset jezika te su osvojila mnogobrojne nagrade širom svijeta. Živi u Tacomi u američkoj državi Washington.


Ljubav je bila nešto što te može pokrenuti i promijeniti, misteriozna sila od koje postaneš drugačija osoba, i bolja i toplija i cijela.


Osobno mišljenje

Robin Hobb, najdarovitija pripovjedačica književne scene, nije nas razočarala ni drugim nastavkom trilogije Farseer – Kraljevskim ubojicom! Dok je princ Verity u potrazi za mitskim Starincima i kralj Shrewd na samrtničkoj postelji, FitzChilvary mora se obračunati s princem Regalom, koji će u međuvremenu postati budući kralj. Na sve načine, naš najdraži dječak Fitz, pokušava spasiti kraljevstvo, a ima li njemu spasa – saznati možete jedino čitanjem knjige!

Druga je ovo fantasy knjiga koju čitam (prva je, naravno, bila Ubojičin učenik) i ne prestaje me oduševljavati ovaj žanr – ili je samo do Robin Hobb i njezine nepresušne kreativnosti za pisanje. Ponekada sam se stvarno zapitala, kako može smišljati nove događaje s istim likovima, rijetko kada dodavajući nove. Međutim, ova knjiga nas iz stranice u stranicu ne prestaje iznenađivati raznim preokretima u radnji. A pohvalila bih prijevod i lekturu, jer niti jednom tijekom čitanja nisam susrela pravopisnu ili gramatičku pogrešku, a tek tipfeler!

Iako je knjiga prožeta mnogim ratnim aktivnostima i političkim malverzacijama, ne nedostaje i romantičnih dijelova. Mladi Fitz ima jedinu ljubav – Molly, koju smo upoznali i u prvome dijelu ove legendarne trilogije Farseer! Nikada nisam mislila kako me jedna fantasy knjiga, izmišljena priča – može ganuti do suza. Ali, znajte, Robin Hobb je svemoguća! Ova knjiga je svemoguća! Ne podcjenjujte ju, uvijek će se desiti suprotno od onoga što očekujete.

U FitzChilvaryju svi pronalazimo mladića za uzor. Muški dio populacije koji čita ovu knjigu može zavidjeti ovome ustrajnome ratniku, a djevojke u njemu pak vide savršeno-nesavršenoga životnog partnera…

Izniman je ovo roman, koji će Vam zagrijati predstojeće zimske dane – stoga si osigurajte zalihe knjiga, počevši kupnju u knjižarama Školske knjige! 


Važno je da ne dopustimo da nam emocije zasmetaju u razumnom zaključku. Ponekad… Ponekad je naš posao ne osjećati ono što osjećamo.


IzdavačLumen izdavaštvo
Uveztvrdi
Jezikhrvatski
Broj stranica740
Godina izdavanja2021.

PREPORUČUJEM