Email

ella.hasel17@gmail.com

Najčitanija je hrvatska književnica svih vremena, autorica je prvog hrvatskog krimića, svojim je djelima vratila hrvatske čitatelje domaćoj knjizi, prva žena novinarka. Ustaljeno je prkosila uvriježenim mišljenjima, do kraja života se borila za društvo u kojem će muškarci i žene imati ista prava.

Školovanje je završila u samostanu, nije imala sreće u ljubavi, ali je uvijek slijedila svoj poziv – novinarka bez dlake na jeziku i buntovna književnica. Knjiga o Mariji Jurić Zagorki u samo trideset i devet stranica, na jednostavan i pristupačan način opisuje spisateljičin život. Pruža nam kronološki popis Zagorkinih djela, počevši od Roblja iz 1899. do Gordane iz 1940. godine. Satirično ismijava tadašnje političke probleme i neuspjele Zagorkine ljubavne romanse.

Ne umanjujući njezinu veličinu, ova će knjiga pružiti svim mladim čitateljima, ili onima koji se tako osjećaju, Zagorku kroz povijesne okolnosti, političke prepirke u kojima je sudjelovala i njezine članke će dignuti u nebesa, motivirajući mlade spisateljske nade na pisanje. Također, knjiga predstavlja njezin krimić Kneginja iz Petrinjske ulice i najobimnije Zagorkino djelo – Gordanu.

Ova savršena feministkinja, političarka, novinarka, spisateljica, demonstratorica, bivša zatvorenica, koja nikada nije odustajala i posumnjala u sebe, ulit će nadu svim mladim buntovnicama koje sumnjaju u sebe. Idealan bi ovo poklon bio za sve čitateljice i čitatelje, koji žele saznati nešto više o prvoj ženi novinarki.

PREPORUČUJEM