Email

ella.hasel17@gmail.com


Stieg Larsson svojim romanima iz trilogije Millenium zasluženo stoji rame uz rame s Agathom Christie, Sherlockom Holmesom i Edgar Allan Poeom!

Djevojka iz poznate obitelji industrijalca netragom je nestala. Ali nakon što tijelo nije pronađeno, a ni istraga nije napredovala, naizgled su svi izgubili interes za slučajem, osim jedne osobe. Henrik Vanger zaposlit će osramoćenog novinara Mikaela Blomkvista da istraži njezin nestanak, ali tajne koje će on otkriti zatrovale su nekoliko generacije iste obitelji.


Posvetio sam prvih dvadeset pet, trideset, godina života ispričavanju takvima kao što je Harald samo zato što smo rodbina. Nakon toga sam otkrio da rodbinske veze nisu garancija za ljubav i da imam mnogo manje razloga da branim Haralda.


Fascinantno je koliko Larsson obrađuje društvenih tema. Svaki lik u knjizi predstavlja barem jedan. Disfunkcionalne obitelji, silovatelji, serijski ubojice, sadisti… Kao što i sam naslov govori glavna poruka ove knjige jest učestalost nasilja na ženama, ne samo u Švedskoj. Upoznaje nas i s postotcima koliko je žena izloženo nasilju i prijetnji nekog muškarca, grubom seksualnom zlostavljanju izvan seksualnih veza i koliko njih nije prijavilo to isto policiji. Svakako, ovo nije roman koji se isključivo bavi rješavanjem nestanka, već i progovara o tabu temama našega društva, pokušava ga objasniti i čitateljicama podignuti svijest o nasilju.


S godinama sam stekao mnogo neprijatelja. Jedna stvar koju sam naučio, a to je da ne krećeš u bitku kada je sigurno da ćeš izgubiti, ali nikada nemoj dopustiti čovjeku koji te ponizio da se izvuče. Čekaj pravi trenutak i napadni ga kad si ti u boljoj poziciji, čak i ako to više nije potrebno.


Zaista fenomenalan roman! Nisam imala nikakva očekivanja kada sam krenula čitati, iako sam znala da ga svi hvale i da postaje klasikom u svojemu žanru. Nisam se čak ni posvetila istraživanju prije čitanja, rekoh kada sam već na praznicima – zašto ne probati? I vjerojatno mi se zato toliko i svidjela!

Mislim kako bi ovu knjigu lakše probavili iskusni čitatelji u ovome žanru, jer je radnja komplicirana, s mnogo detalja opisana situacija, a razvoj događaja je sam po sebi kompleksan. Kada prijeđete prvih, recimo, stotinjak stranica, kad shvatite sve likove i njihovu međusobnu povezanost – moći ćete bezbrižno uživati u štivu! Dugo mi je knjiga DNK (Yrsa Sigurđardottir) držala titulu ,,najboljeg”, ,,najzanimljivijeg” i ,,najkreativnijeg” ubojstva, ali ova je podignula ljestvicu za nekoliko stepenica, mislim kako će ju moći nadmašiti samo njezini nastavci.


Odjednom sam shvatila da je ljubav onaj trenutak kada ti se srce raspukne.


IzdavačFraktura
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica564
Godina izdavanja2005.

PREPORUČUJEM