Email

ella.hasel17@gmail.com


Je li narav svijeta takva da sve stvari traže ritam, i u tome ritmu neku vrstu mira?

Sinopsis

U Jelenjoj Tvrđi, prijestolnici Šest Vojvodstava, stari ratnik Burrich odgaja Fitza za pomoćnika u kraljevoj konjušnici. Fitz je izvanbračni sin princa Chivalryja koji se zbog nečasne veze s njegovom majkom odrekao prijestolja i povukao u osamu. No kralj Shrewd, Chivalryjev otac, jednog dana odluči uzeti mlado kopile pod svoje. Fitzov se život stubokom promijeni. Danju ga uče otmjenim manirama kraljevske obitelji, a noću ga Chade, kraljev polubrat, poučava umijeću savršenog umorstva. Fitz je izabran, postao je Kraljev čovjek, ubijat će za Kralja i kraljevstvo, nečujno i bez svjedoka.
Iako ugrožava princa Regala, pretendenta na prijestolje, Fitz je ključna osoba za opstanak kraljevstva jer njegovom krvi kola nasljedna magija loze Farseer, darovitost zvana Opsjena.
Podanici kralja Shrewda u stalnoj su opasnosti od pohoda pljačkaša s Crvenih brodova – strašnih ratnika koji haraju morskom obalom i za sobom ostavljaju žrtve lišene svake ljudskosti – a Fitz se ubrzo naglavce baca u bitku za vlastiti život i sudbinu svojih voljenih…


Vladar mora biti vladar cijelog svoga naroda, jer čovjek može vladati samo onime što poznaje.

O autoru

Robin Hobb, pravim imenom Margaret Astrid Lindholm Ogden, poznata je američka spisateljica fantasyja i znanstvene fantastike.
Prvi njezini radovi kratke su dječje priče koje je objavila pod imenom Megan Lindholm. Godine 1995. promijenila je svoje umjetničko ime u Robin Hobb te objavila roman Ubojičin učenik, prvi dio njezina najpoznatijeg djela – trilogije o lozi Farseer (Ubojičin učenik, Kraljevski ubojica i Ubojičina potraga). Otada je napisala još tri trilogije – Liveship Traders, Tawny Man, The Soldier Son Trilogy – i četiri knjige Ljetopisa Kišne divljine. Posljednjim romanima The Fitz and the Fool Trilogy vraća se u svijet Farseera.


Jer dok odlučuju, seljani ne kažu ,,ako budemo vignjevani”, nego ,,kad budemo vignjevani”. I tako su već silovani u duhu, ako nisu i u tijelu.

Osobno mišljenje

Svima je bilo znano kako sam kategorički tvrdila da fantasy i SF djela nisu za mene, sve dok nisam pokušala pročitati jedno. Prvi dio trilogije Farseer, Ubojičin učenik, sam pročitala u jednome dahu, polagano se zaljubljujući u ovaj žanr.

Zanimljivom Opsjenom Fitz može komunicirati s ljudima u mislima, kao i oni s njim, bez obzira na udaljenost. A Zaumljem se koristi kada želi provjeriti kako se pojedina životinja osjeća, međutim Zaumlje se smatra nečasnom magijom.

Margaret Astrid Lindholm Ogden, pod pseudonimom Robin Hobb, opisuju kao majstoricu pripovijedanja i opisivanja, što samo potvrđuje činjenica da detaljnim opisima krajolika, događaja, postupaka i misli dobivamo privid stvarnosti, čitajući knjigu. Uživala sam čitajući, jer sam se potpuno mogla poistovjetiti i uroniti u sasvim novi svijet – svijet fikcije i spisateljičine mašte. Knjiga je pisana u prvome licu, a pripovjedač nam je sam Fitz, koji se retrospekcijom vraća u mladenačko doba.

Kraj knjige, pun napetosti, niti jednog čitatelja nije ostavio ravnodušnim, stoga vjerujem kako smo svi neizmjerno zahvalni što postoje još dva dijela knjige – Kraljevski ubojica i Ubojičina potraga. Već sam pročitala tri sedmine drugoga dijela i sve mi se više trilogija sviđa!


IzdavačLumen
Uveztvrdi
Jezikhrvatski
Broj stranica452
Godina izdavanja2021.

PREPORUČUJEM