Email

ella.hasel17@gmail.com


Užitku je svojstveno da ga uvijek nešto kvari.

Sinopsis

U kasno ljeto, forenzičarka Irma Steeg posjećuje vikendicu prijatelja na Mrežnici i obilazi nedaleke toplice Leševo, a idilični izlet prekida ubojstvo uglednog ugostitelja čije je tijelo pronađeno u bazenu. Policijskoj postaji u istrazi pomaže zagrebački inspektor Borna Herman, kojem je Irma bila mentorica za vrijeme specijalizacije u Londonu. Na Hermanovu molbu Irma pristaje na suradnju s policijom i započinje ispitivanje članova obitelji preminulog ugostitelja, među kojima su njegove dvije supruge, brat, dvoje djeceiz prvog braka i kći iz mladenačke veze. L covers all motives for murder: love, lust, loathing, lucre – Irmina je krilatica islažući dijelove mozaika oko ubojstva na Mrežnici zadivljuje pronicljivošću i poznavanjem psihologije i ljudskih motiva, kao i stilom i stavom. Od babljeg ljeta do Nove godine, ubojica će biti otkriven, a životi protagonista promijenit će smjer.


(…) kao u stihu skladatelja koji je također stanovao u blizini, zagrebačkim ulicama tekla je rijeka njezina života.

O autoru

Anđelka Kliment rođena je 13. siječnja 1949. godine u Zagrebu. U Zagrebu je završila jezičnu gimnaziju i diplomirala na Filozofskom fakultetu 1973. godine engleski jezik i književnost i povijest umjetnosti. Cijeli životni vijek radi kao profesor. Predavati je počela s dvadeset i četiri godine u dvije škole Centra za građevnu industriju i građevinarstvo. Nakon toga slijede osnovna škola u Sopotu, kratko Tehnička škola Ruđera Boškovića i deset godina podučavanja u II gimnaziji. Godine 1994. odlazi iz škole i s kolegicom otvara školu stranih jezika Riječ i smisao. Nakon umirovljenja nastavlja s podučavanjem engleskog jezika jedan na jedan. Nakon desetljeća čitanja i podučavanja drugih u govorenju i pisanju, sa 73. godine života izdaje svoj prvi roman.


Vrijeme uvijek nekako zeznemo. Čak i kad bi znali da ga imamo malo, opet bi ga zeznuli.

Osobno mišljenje

Baš kada mi je Anđelka Kliment rekla da voli gledati Murdoch Mysteries; pomislila sam kako će i ova knjiga imati interne šale i lakoću razumijevanja kao i moja najdraža serija. Bila sam u pravu, jer me je ova knjiga koštala samo nekoliko dana čitanja! Ubojstvo na Mrežnici je radnjom smještena u Zagreb i Leševo, gdje Borna Herman i Irma Steeg istražuju ubojstvo vlasnika restorana ,,Zeleni vir”. Kako već dugo surađuju – za kratak vremenski period su zajedničkim snagama pronašli i uhitili ubojicu.

Anđelka Kliment je profesorica Engleskog jezika i književnosti, te je samim time ova knjiga puna anglizama ili čak doslovnih riječi i rečenica iz engleskoga. Samim time je čitanje zabavnije jer upoznajete mnoge poslovice iz, već spomenutog, jezika. L covers all motives for murder: love, lust, loathing, lucre… je jedna od istaknutijih u ovoj knjizi. Čitanje nije dugo trajalo, a stranice su se nizale jedna za drugom, zbog autoričine lakoće pisanja.

Voljela bih da su se u ovome cosy romanu pojavili i dvoje zaljubljenih, te da se i ta priča svršila s rješenjem ubojstva. Međutim, sviđaju mi se opisi stanova i načina života pojedinih likova u knjizi, jer odaju pravi karakter Hrvata; česte kave na trgovima i veliki obiteljski ručkovi za blagdane. Karakterizacijom likova možete prepoznati aktere iz vašega života, jer se opisuju sasvim obični ljudi – radna klasa.

Ovaj izrazito pitak krimić možete ponijeti na plažu, zbog džepnog izdanja knjige te uživati u čitanju hrvatske autorice.


Pitam se ne dolazimo li, većina nas, na ovaj svijet neplanirano, neočekivano, ili nešto još gore… ili duša ima ionako svoj plan…

IzdavačBeletra
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica260
Godina izdavanja2022.

PREPORUČUJEM