Email

ella.hasel17@gmail.com


Često se umorim od ljudi, pa odem potražiti čovjeka.


Nazivaju je novom Rupi Kaur, novom Ingrid Divković, ali ona je sasvim inovativna, mlada djevojka, koja okuplja mnoge pratitelje na društvenim mrežama i gotovo svakodnevno ih usreći citatima iz svojih zbirki. Ona je Deni Baleta. Njezina druga zbirka poezije dobila je gotovo jednak medijski publicitet kao i prva – Život piše poezije. Sve neizgovorene riječi, misli koje pretvara u tekst, objavila je i u ovoj Osjećam, dakle jesam!

Nerijetko sam se znala požaliti kako poezija nije za mene, kako kada pročitam jedan stih – ne znam što sam upravo pročitala, uvijek sam sažalijevala samu sebe što ne razumijem njezinu smisao i svrhu. Ali, onda se dogodio Matoš. Onda se dogodila Deni. I, onda sam se zaljubila u poeziju. U njezinim sam zbirkama poezije pronašla sebe, osjećala sam se slobodno, kao djevojka s tjelesnim manama koje trebam prigrliti, potrebama koje samo ja razumijem i mogu ih sama osigurati. I, ne samo meni, ova zbirka poezije uljepšava policu za knjige gotovo svakoj djevojci u Hrvatskoj!


govore

da nikada ne valja

zaspati u svađi

s osobom koju voliš,

a i ja sam osoba

koju volim.


Kroz jednostavne stihove, pristupačan jezik, svačije probleme i opisanim mislima svih djevojaka u ‘tim’ godinama, Deni nam govori kako je sve što osjećamo, sve što jesmo – uobičajeno. I ona to osjeća, i ja to osjećam. I to je poezija – prihvaćanje, razumijevanje, ne samo puko čitanje – već življenje!


Otkriti ću vam jednu malu tajnu. Jedan mali trik kako ja čitam poeziju!

Teškim štivom ju znaju činiti vrlo kratke i jednostavne rečenice, u kojima se kaže mnogo. Zato za sve zbirke poezije, pjesmarice ili slične knjige u kojima se nalaze nečije pjesme (čitaj: često mudrost cijeloga svijeta), odvajam vrijeme, jer znam da ga ne bacam u vjetar. Vodi se ovime: jedan dan-jedna pjesma, jer si na taj način ostavljaš dovoljno prostora za razmišljanje o pročitanome. Tada niti jedna pjesama ne pada u zaborav, nego ti svojim mekim prstićima dodirne srce i kaže – sve je u redu!


Naruči knjigu

https://nakladafragment.com/knjige/knjige/deni-baleta-osjecam-dakle-jesam/

Prijavi se na newsletter i ostvari pogodnosti!

PREPORUČUJEM