Email

ella.hasel17@gmail.com


Čovjek koji je mrtav na kraju postaje čovjekom koji nije ni postojao.


Kurt Wallander, istražitelj čiji je ovo osmi slučaj, poseban je i zanimljiv lik. Nekoliko smrtnih slučajeva, u nerazjašnjenim okolnostima, uzdrmat će njegovu svakodnevnicu te probuditi znatiželju, od koje ne odustaje lako. Čovjek koji je pokušao podignuti novce s bankomata, dvije djevojke koje su ubile taksista i inženjer koji otkriva nešto sasvim novo, čine ovu knjigu uspješnim svjetskim hitom, a njezinoga autora Henninga Mankella najpoznatijim švedskim piscem.


Kao da nikad stvarno ne primjećujemo jedni druge. Radimo zajedno. Ali ne vidimo jedni druge.


Nakon romana Stiega Larssona, Muškarci koji mrze žene, kojega sam pročitala u siječnju – dugo se nisam družila s nordijskim krimićima. Ova knjiga vratila me je u to doba, kada sam u dugim zimskim noćima, tijekom praznika uživala u tome romanu. Ne mogu opisati kakvu odličnu atmosferu stvaraju ‘sjevernjački’ krimići, pogotovo za ljubitelje dobrih trilera ili kriminalističkih romana. Utonete u sasvim novi svijet, uživite se u uloge istražitelja, a ponekad provirite što se to zbiva u glavama ubojica. Toliko teške teme, složena radnja i forenzički izvještaji, pisani su toliko lakim i razumljivim jezikom, tako da unatoč svim obavezama koje vas more u stvarnome svijetu, ipak na poseban način uživate u knjizi.


Odavno su prošla vremena kad smo uspijevali obaviti sve što smo trebali. Sada moramo izabrati ono što je važno.


Tako i ova knjiga na, ne tako inovativan način, mami čitatelja da ju uzme u ruke. Od same naslovnice i naslova, koji su svakome primamljivi, do sadržaja i domišljatosti radnje. Vjerojatno vas stilom pisanja može podsjećati na neke već pročitane krimiće.

Sama činjenica koja potvrđuje vrijednost i veličinu romana, njegovog istražitelja, ali i autora leži u tome što je ovo osma knjiga u serijalu, odnosno osmi Kurtov slučaj. Na vrlo pristupačan način progovara o temama, poput maloljetničkog nasilja, disfunkcionalnim obiteljima, problemima u sustavu i sl.  Kraj vas nimalo neće razočarati, a knjigu možete pročitati i bez da ste čitali nastavke. Likove i radnju nije teško povezati, stoga jedino što vam preostaje jest naručiti roman i uživati čitajući!


Naruči knjigu


Pretplati se na Knjiški recenzeRAJ newsletter i ostvari pogodnosti!

PREPORUČUJEM