Email

ella.hasel17@gmail.com


Nije li čudno što nakon nečije smrti uvijek bude ta jedna stvar koju svi pamtimo, recimo miris ili crte obraza.


Veličanstven roman o ženi, kojoj je povijest pokušala zamesti trag. Antoanteina sestra knjiga je koju bismo svi trebali pročitati!

Antoanteina sestra roman je autorice Diane Giovinazzo, koji maestralno opisuje život Marije Karoline Šarlote, kraljice Dviju Sicilija i kćeri Marije Terezije. Njezina me priča podsjetila na onu o faraonki Hatšepsut, koju je povijest pokušala izbrisati iz svih udžbenika i enciklopedija, samo zato što je kao žena uspjela mnogim reformama donijeti dobrobit svojoj državi, baš poput glavne junakinje ovoga romana. Međutim, kao i uvijek – istina je izašla na vidjelo, pa tako znamo koliko je Hatšepsut doprinijela svome narodu i kolike je reforme donijela Šarlota, a ne njezin suprug (kako je povijest dugi niz godina nalagala).


Ali nešto su svi redom zaboravili: nikad ne podcjenjuj kraljicu.


Iako ju povijest predstavlja u sasvim drukčijem svjetlu, nego što je upoznajemo u ovoj knjizi, Marija Karolina Šarlota jaka je i posebna žena svojega vremena, a uzor može biti i mnogim djevojkama danas. Njezina inicijativa, pravednost i predanost neopisiva je. Knjiga će se svidjeti onima koji vole proučavati dinastije, rodbinske veze, uzroke i posljedice povijesnih događaja, ali i onima koji jednostavno vole pročitati povijesni roman i na trenutak pobjeći od stvarnosti.

Zadivljujuća je i lakoća pisanja, što je samo dodatan plus i razlog za čitanje ove knjige ljeti, a pisma koja se nalaze na kraju svakoga poglavlja objašnjavaju mnogo toga, ali i upotpunjuju samu priču.


Baš kao i sa svakom partijom šaha koju smo igrali kao klinci, svaki je neuspjeh pouka sve dok me na kraju ne nadmašiš i pobijediš.


Meni je bilo posebno drago pročitati ovu knjigu jer sam prije nje, ali i nakon, čitala knjige o drugim hrabrim i velikim ženama iz istoga stoljeća, pa sam si mogla stvoriti slike u glavi: aha, Marija Terezija je bila u Beču, Šarlota u Napulju, Katarina Velika u Rusiji, dok je Antoaneta patila u Parizu. Lagano je štivo, koje bi svima moglo upotpuniti ljetne dane, kao savršeno štivo na plaži. Stil pisanja je vrlo jednostavan i samim time svima razumljiv.  

Antoanetina sestra senzualan je roman, u kojemu ćete saznati mnoge informacije o samoj Mariji Antoniji, poznatije kao Antoaneti, francuskoj kraljici, ali i njezinoj borbenoj i hrabroj sestri Mariji Karolini Šarloti, kraljici Dviju Sicilija. Vjerujem kako će vas nadahnuti priča, koja u 300 (i kusur) stranica govori o ljepoti življenja, pravoj sestrinskoj ljubavi i ženskim strategijama pri upravljanju kraljevstvom. 


Kad si mlad, vrijeme ti tako sporo teče.


IzdavačV.B.Z
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica342
Godina izdavanja2023.

Naruči knjigu

https://www.vbz.hr/book/antoanetina-sestra/


Prijavi se na Knjiški recenzeRAJ Newsletter!


PREPORUČUJEM