Email

ella.hasel17@gmail.com


O autoru

Stephen John Fry je britanski glumac, pisac, komičar, autor, televizijski voditelj i filmski redatelj.


Meni se čini da slomljeni slijed prijenosa od vremena Troje i Mikene do arhajskog i antičkog doba, uslijed kolapsa u brončanom dobu koji je popratio gubitak pismenosti, nipošto nije katastrofalan. Upravo je zbog intrigantne udaljenosti, mješavine povijesti, zagonetke i mita, međuigre konkretnog i univerzalnog cijelo homersko iskustvo bogato i zamamno.

Osobno mišljenje

Prethodno poznavanje grčke mitologije za čitanje ove knjige nije potrebno, a autor nas na samome početku upozorava kako ni na koji način nismo dužni pamtiti sva imena, događaje, godine i mjesta koja se spominju u knjizi. ,,Troja. Najčudesnije kraljevstvo na cijelome svijetu.” – govori autor. Toliko zamršenih dinastija, zanimljivih zbivanja, krvavih ratova, prekrasnih romansi krije se iza imena Troja. O samome osnutku čitajte na početku knjige, a s vremenom ćete otkriti i sve povijesne tajne, imena za koja nikada niste čuli ili čak detalje koje nigdje drugdje nećete moći pročitati.

Kako sam prije čitanja imala osnovne informacije o zbivanjima koji se opisuju u ovome djelu, nije mi se bilo teško priviknuti na štivo. Paris, Zeus, Helena, Kasandra, Hektor i Prijam… sve su nam to, manje ili više poznata imena iz grčke mitologije. Nove informacije o starim akterima, čine knjigu zanimljivijom. Prekrasne ilustracije, koje se povremeno pronalaze u knjizi, olakšavaju čitanje teksta. Kroz Fryevu priču, dijaloge i legendarna pripovijedanja, dobivamo dojam kao da smo i mi likovi u istoj. Zamislite da su nečiji opisi toliko strasni i detaljni, te da kroz njih možete pročitati knjigu kao da ste u četvrtoj dimenziji… E, takav je Stephen Fry! 

Preporučujem čitanje svim novim zaljubljenicima u grčku mitologiju da se kroz jednostavnu priču uvedete u tijek događaja, kao i onim starijima kako biste utvrdili gradivo novim tekstom.


IzdavačMitopeja
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica298
Godina izdavanja2022.

PREPORUČUJEM