Email

ella.hasel17@gmail.com


Holden Caulfield protagonist je ovog romana, koji pretjerano razmišlja o spoznavanju života, otkrivanju zakonitosti u odnosima među ljudima, prštanju emocija i neizbježnom, poslovičnom bijegu od stvarnosti, kuće i obitelji.

Knjiga je napisana u prošlome stoljeću, tadašnjim jezikom mladih i nazvana je ,,prozom u trapericama”. Jezik mladih nešto je što se konstantno mijenja, kroz generacije, tinejdžere i njihove predmete zanimanja. Samim time, jezik mladih ove knjige nije jednako zanimljiv sadašnjim srednjoškolcima, kao što je bio tadašnjim. Jednostavno, ne koristimo više takve fraze, ne razmišljamo na isti način i onda je sasvim logično kako se ovo štivo neće svima svidjeti.

Čitajući sam imala osjećaj kao da knjiga nema radnju, prolazila sam kroz redove i nakon nekoliko minuta shvatim kako se uopće ne sjećam što sam pročitala. Knjiga ne drži pažnju, baš iz tog razloga. Ali, nije sve tako crno! Shvaćam pouku ove lektire, razumijem i zašto je spisatelj odabrao ovu društvenu temu – adolescentsku depresiju. Kompleksna je to tema, a ovaj roman pokušava pojasniti laicima što je takvima u glavi, kakve se crne misli roje te objašnjava zašto misle da nema izlaza iz te situacije. Knjiga je čitljiva, ali mislim kako ima i boljeg štiva za srednjoškolce.


IzdavačŠareni dućan
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica254
Godina izdavanja1951.

PREPORUČUJEM