Email

ella.hasel17@gmail.com


Znala je samo da je odnose od nečega što voli više od ičega na svijetu, da se udaljenost između njih povećava sa svakim korakom.


Roman Maggie O’Farrell, Bračni portret, opisuje život Lucrezie Medici, koja je sve samo ne obična. Voli proučavati, slikati, istraživati nepoznato, ne voli društvene norme i nadmetanja, ne voli se sređivati, a najmanje imati počešljanu kosu. Na momente me opisima podsjeća na, meni vrlo dragu, caricu Sisi. Lucrezia je bila kćer velikog Firentinca Cosima I. te je kao takva uživala mnoge povlastice aristokracije, ali su svejedno postojale i unutarnje podjele u njihovome domu, obitelji, pa je ona tako bila manje voljena za razliku od svojih braće i sestara.


Izgubiti živce znači izgubiti bitku.


Jedna od dražih aktivnosti mi je proučavanje povijesti, a dinastije su mi posebno drage. Volim saznavati o rodbinskim vezama, njihovom zajedničkom životu, sinovima i kćerima, izvanbračnim aferama i sl. Samim time, vrlo draga mi je i obitelj Medici, stoga sam znala što mi je činiti – kupiti i pročitati ovu knjigu. Odmah sam je sutradan krenula čitati i iskreno – sam početak vas kupi! Podijeljena je na poglavlja, u kojima se opisuje život Lucrezije sada, kada je udana za velikog vojvodu od Ferrare, za kojeg sumnja da ju želi ubiti i Lucrezije u prijašnjim vremenima, dok je bila mlada. U tim poglavljima dobiti ćete mnoge informacije o suživotu u obitelji Medici, kao i svim Lucrezijinim preferencijama.


Kako je moguće da je netko danas ovdje, a sutra ga više nema?


Nisam sigurna trebam li joj dati pozitivnu ili negativnu recenziju, jer je knjiga, po mome ukusu, prožeta s previše opisa. Sigurna sam da, ako pomno čitate i pamtite sve detalje i opise iz knjige, možete otići u Palazzo Medici i bez problema lutati svim hodnicima, tajnim tunelima (kojih je začuđujuće jako puno) i vidjeti sve ono o čemu ste dosada čitali. Preporuka je ovo za sve ljubitelje povijesti, likovne i glazbene umjetnosti, jer ćete saznati mnogo o njihovim privatnim zbirkama, jer su kao vrlo ugledna i bogata talijanska obitelj posjedovali najtraženije primjerke i dan danas u svijetu.


Ponekad je imala dojam da je prepuna svega, pretrpana riječima, licima, imenima, glasovima, razgovorima, da joj glava pulsira od boli, te da bi mogla izgubiti ravnotežu od silne težine koju nosi, posrtati i sudarati se sa stolovima i zidovima.


IzdavačProfil knjiga
Uvezmeki
Jezikhrvatski
Broj stranica360
Godina izdavanja2023.

Naruči knjigu


Prijavi se na Newsletter i prvi saznaj sve o novostima u knjiškome svijetu!


PREPORUČUJEM