Email

ella.hasel17@gmail.com


Moja druga polovica portretira jedinstvena iskustva dviju židovskih djevojčica – blizanki Staše i Perle – od njihova dolaska u Auschwitz 1944. pa do dolaska Crvene armije. Staša je impulzivnija i maštovitija, dok je Perlin promišljen pristup racionalniji i odmjereniji. Kao jedne od blizanaca iz skupine djece poznate i pod nazivom Mengeleov „zoološki vrt“, djevojčice imaju određene povlastice u odnosu na druge logoraše, ali i proživljavaju užase koji ih mijenjaju i prekidaju njihovu posebnu vezu.  Njihova tuga i čežnja da budu zajedno detaljno je bolno dočarana, a Konar beskompromisno opisuje i Mengeleove eksperimente. Tračci svjetla u tom mraku slabi su ali i postojani, a neopisive strahote ublažene su i ponekim primjerom plemenitosti.

Opterećene osjećajima krivnje i boli, na kraju gube osobnost i identitet. Te zime na koncertu koji je organizirao Mengele, Perla nestaje. Staša je neutješna, ali i dalje se nada da je njena sestra ipak živa. Kada Crvena armija oslobodi logor, Staša i njezin prijatelj Feliks, dječak odlučan u namjeri da osveti izgubljenog brata blizanca, lutaju po razorenoj Poljskoj. Iako su izgladnjeli, ozlijeđeni i progonjeni strahom, snagu im daje nada da će čudovište privesti pravdi. Kada shvate u što se svijet u međuvremenu pretvorio, to dvoje djece koja su preživjela užase logora moraju iznova otkriti svoje mjesto u njemu…

Jako teška i potresna knjiga na surov način opisuje sve užase koje su djeca u nacističkim logorima prolazili, ali s druge strane pokazuje snagu sestrinske povezanosti, obiteljske i prijateljske ljubavi i volju za životom. U nekoliko sam navrata mislila odustati jer je uistinu mučno čitati sve te stvari, ali sva ta nada koju su one cijelo vrijeme u sebi nosile naprosto jer i mene kao čitatelja gurala naprijed. Mogu samo reći- jedan kompleksan i snažan roman brutalne ljepote!


IzdavačZnanje
Uveztvrdi
Jezikhrvatski
Broj stranica328
Godina izdavanja2018.

Naruči knjigu

https://znanje.hr/product/moja-druga-polovica/203727

PREPORUČUJEM