Email

ella.hasel17@gmail.com


A ti, dobra dušo, koja ćutiš isti poriv kao on, crpi utjehu iz njegove patnje i neka ti ova knjižica bude prijateljem, ako zbog usuda ili vlastite krivnje ne možeš naći bližnjega.


Svi smo čuli za ovaj kultni roman, a velika većina nas ga je već i pročitala. Svi smo, dakako, čuli za nesretnu ljubav mladoga Werthera i prekrasne Lotte, kao i tragične sudbine koja zahvaća romantičarskog lika.


Biti pogrešno shvaćen, sudbina je nekih od nas.


Roman je pisan u epistolarnoj formi, sastavljen je od pisama, što olakšava čitanje. Rijetko kada ćete nailaziti na arhaične fraze, ali u tome slučaju na marginama imate pojašnjenja istih. Nakon toliko osvrta koje sam pročitala i komentara koje sam čula o knjizi, doživjela sam nešto sasvim suprotno. Kada se u potpunosti prepustite tekstu i Wertherovim mislima, gotovo isto proživljavate. Najbizarnije jest što je Goethe ovu knjigu napisao po uzoru na svoju nesretnu ljubav, te se na taj način oslobodio ,,crnih” misli, dok je na samome kraju knjige prikazao što bi se dogodilo da nije.


Ljubiti je ljudski, samo morate ljudski ljubiti.


Naravno kako za svaku lektiru, pa tako i za ovu, postoje polemike treba li se čitati u srednjoj školi ili ne, ali ja ne vidim razloga zašto se ne bi čitala i obrađivala? Postoje mnogo teže i neshvatljivije lektire, no što je ova, ali kao i svaku knjigu – shvatiti ćete ju tek kada ju povežete s vlastitim životom.

Ono što je mene oduševilo, a i pripremilo za esej iz lektire u školi, jest metodički obrađena lektira od strane uredništva u ovome nakladničkom društvu. Kroz razna pitanja, koja zahtijevanju promišljanje o pročitanome i potkrepljivanje primjerima, uspješno sam napisala esej, a i vjerujem kako mi sama radnja neće lako ispariti. Na isti način su obrađene i slikovnice te ostali lektirni naslovi, koje možete pronaći na Mojaknjiga Katarina Zrinski web knjižari!


Izvjesno je ipak da samo ljubav na ovom svijetu čini čovjeka nužnim.


Iskreno, knjiga je ovo koja se ne razumije do posljednje stranice. A možda čak ni tada. Svakako, trebali biste ponoviti čitanje i nakon drugoga srednje, jer različite životne situacije koje vam se mogu dogoditi u međuvremenu, olakšavaju razumijevanje istoga.


Je li doista moralo biti tako da ono što čovjeku stvara njegovo blaženstvo opet postaje izvorom njegova jada?


IzdavačMojaknjiga Katarina Zrinski
Uveztvrdi
Jezikhrvatski
Broj stranica142
Godina izdavanja2019.

Naruči knjigu

https://mojaknjiga.hr/patnje-mladog-werthera/

PREPORUČUJEM