Email

ella.hasel17@gmail.com


(…) imena su bila važnija od spola, važnija od tradicije, važnija od bilo čega što je zvučalo lijepo. Ime definira osobu.


Ako vjerujete da knjige mogu mijenjati živote, onda biste trebali pročitati ovu knjigu. Ako pak ne vjerujete da knjige mogu mijenjati živote, onda biste i vi trebali pročitati ovu knjigu te se uvjeriti u suprotno! Elizabeth Zott je osvojila sva srca svijeta!


Život nije hipoteza koju čovjek može stalno i iznova testirati bez posljedica – nešto na kraju uvijek skrahira.


Lekcije iz kemije zasigurno je jedna od hvaljenijih knjiga na internetu 2023. godine, pa sam ju i ja sama dugo priželjkivala čitati! Jer, kada se neke knjige tako unedogled hvale, bez obzira na to jesu li ili nisu taj publicitet i zaslužile – uvijek se pitate kakve su, što je u njima tako posebno te kako samo jedna knjiga može podignuti toliko prašine u medijima? E, pa Lekcije iz kemije su, po mome mišljenju, opravdale svako zrno prašine koje su dignule svojim objavljivanjem, čitanjem i recenzijama blogera diljem društvenih mreža.

Elizabeth Zott je žena. Znanstvenica. Majka. Prijateljica. Ali, 1960-e su i ona nema jednaka prava kao muškarci. Znanstvenici. Očevi. Prijatelji. No, Elizabeth je snažna žena i za sva svoja prava se bori, pa samim time u svojemu poslu i uspijeva. Nailazi na mnoge životne izazove, ali ona nije jedna od onih koji će pred njima posustati. 


(…) ljudi uvijek teže jednostavnom rješenju svojih kompliciranih problema. Mnogo je lakše vjerovati u nešto što ne možeš vidjeti, ne možeš dodirnuti, ne možeš objasniti i ne možeš promijeniti, nego vjerovati u nešto s čim možeš sve to učiniti.


Ni sama nisam mogla znati koliko je inspirativna ova priča, sve dok knjigu nisam uzela u ruke, otvorila prve stranice i jednostavno se zaljubila u štivo pred sobom. Moram priznati, iako nerado, ali tu sam da govorim istu – da mi je u pojedinim dijelovima opisivanja Calvinove i Elizabethine zaljubljenosti bilo neugodno, dosta je tu klišeja izneseno tekstom i vjerujem kako Bonnie, kao autorici ovoga romana, bolje pristaju životne, već ljubavne priče za pripovijedanje. Također, u sredini knjige mi je koncentracija bila niska i ponekada nisam imala volje za nastavkom čitanja, ali ustrajala sam (baš kao i naša glavna junakinja u svakoj situaciji opisanoj u ovoj knjizi) te knjigu dovršila u samo nekoliko dana.


S druge strane, nije li to prava definicija života? Neprekidne prilagodbe uslijed beskrajnog niza pogrešaka?


Sve ovo što sam navela, ove gotovo pa zanemarive mane štiva koje se može pronaći i na vašim policama, ne umanjuju vrijednost ove knjige! Da je, svima draga, Elizabeth zaista postojala u stvarnome životu i baš u tim 1960-ima, kada je bilo najpotrebnije, mislim kako bi njezin publicitet promijenio znatan broj perspektiva i pripomogao u ženskome pokretu, koji je tada već uzeo zamaha. Vjerujem kako su Lekcije iz kemije savršeno štivo za svakoga koji nakon čitanja ne ostaje ravnodušnim te za one koji zaista vole pamtiti knjige nakon čitanja!


Knjižničarka je najvažnija osoba u školi. Ako nešto i ne zna, zna gdje će pronaći odgovor. To nije nečije mišljenje, to je činjenica.


IzdavačZnanje
Uveztvrdi
Jezikhrvatski
Broj stranica428
Godina izdavanja2022.
PrevoditeljMirjana Valent

Naruči knjigu ovdje

https://znanje.hr/product/lekcije-iz-kemije/418940


PREPORUČUJEM